Artikel 1 kunstwerk, winnaar Jennifer Tee met 'Vrijheidsboom'

Plan Breda 24-11-2021

Bewoners konden tot 15 oktober 2021 stemmen op een van 3 ontwerpen voor een Artikel 1 kunstwerk in het Valkenbergpark. Winnaar is Jennifer Tee met 'Vrijheidsboom'.

Artikel 1, de wet van gelijke behandeling is het eerste artikel uit onze grondwet en dus een belangrijk gemeengoed in ons land. Gemeente Breda heeft de wens om een kunstwerk te plaatsen in Park Valkenberg ter ere van Artikel 1, zodat het ons blijvend herinnert aan het belang van het bestaan van de wet en om het gesprek hierover levend te houden. Het kunstwerk wordt wanneer het af is, geplaatst nabij de al bestaande plaquette over Artikel 1.

Winnaar

Er zijn totaal 344 stemmen uitgebracht waarvan 153 op het voorstel van Jennifer Tee, 108 op het voorstel van Folkert de Jong en 83 op het voorstel van Monica Dahlberg.

Daarmee is Jennifer Tee de kunstenaar, die verder met het werk aan de slag gaat.
De volgende stap is dat Jennifer een Definitief ontwerp ontwikkelt, op basis waarvan tot uitvoering wordt overgegaan.

Reactie Jennifer Tee: “Ik ben verrast dat mijn kunstwerk Vrijheidsboom heeft gewonnen en vereerd dat inwoners van Breda met een meerderheid op mijn werk hebben gestemd. Ik ga er natuurlijk voor zorgen dat het een mooi kunstwerk wordt voor Park Valkenberg, dat in 2022 gerealiseerd gaat worden.”

De vrijheidsboom die ze voor Breda ontwierp is een werk, dat geïnspireerd is op de manier waarop bomen onderling communiceren.

Jennifer Tee studeerde 20 jaar geleden aan AKV Sint Joost te Breda en vervolgde haar opleiding aan Rietveld en Sandberg.  Ze realiseerde kunstwerken in de openbare ruimte op vele plekken in Nederland.

De vrijheidsboom die ze voor Breda ontwierp is een werk, dat geïnspireerd is op de manier waarop bomen onderling communiceren. Bomen blijken goed samen te werken om samen overeind te blijven..  Dat sluit goed aan bij Artikel 1: in deze samenwerking wordt niemand uitgesloten. De vrijheidsboom is van harde baksteen met bladpatronen en vormt een patroon in het grasveld. Vrijheidsbomen zijn een symbool van Democratie. De Nassaus hebben er uiteindelijk  Oranjebomen van gemaakt.  

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen