Herinrichting Baronielaan

Plan Breda 18-12-2023

Op het Engelbert van Nassauplantsoen zijn dit voorjaar twee van de vier grote kastanjes gekapt. Dit was nodig omdat deze bomen ziek waren en het onveilig was om de bomen te laten staan.

Eén boom is behouden vanwege de aanwezigheid van een vogelnest en wordt later dit jaar alsnog gekapt. De vierde kastanje blijft voorlopig staan.

Update 17 juni 2024

Het definitieve ontwerp is gereed en is toegevoegd als bijlage onderaan deze pagina.

Update 30 oktober 2023

Meer informatie over de herinrichting

Bewoners van de Baronielaan hebben een brief ontvangen over de mogelijkheid om mee te denken over de herinrichting van het Engelbert van Nassauplantsoen. Zo maken we samen het Engelbert van Nassauplantsoen weer tot een monumentale groene plek, met nieuwe bomen en een nieuw plantsoen. Welke bomen dat precies zijn en hoe dat groen eruit komt te zien, daar horen wij graag jouw mening over.

Wij hebben drie schetsen gemaakt hoe het plantsoen eruit kan komen te zien. Het is goed om te weten dat deze schetsen geen kant en klare voorstellen zijn. Uiteindelijk hopen we met jouw inbreng tot een definitief ontwerp te komen. Daarbij moeten we rekening houden met een aantal wettelijke kaders en uitgangspunten omdat het Engelbert van Nassauplantsoen in het rijksbeschermde stadsgezicht ligt.

Uitgangspunten

  • Het plantsoen blijft een sierplek en wordt dus niet ingericht om te spelen of te recreëren;
  • Er worden drie of vier bomen teruggeplaatst, die samen één geheel vormen. Het zicht op de Heilig Hartkerk wordt daarbij zo veel mogelijk gerespecteerd en blijft voorlopig behouden. Naarmate de nieuwe bomen groeien kan het zijn dat het zicht op de kerk minder wordt.
  • De nieuwe bomen die teruggeplaatst worden moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten ze qua soort overeenkomen met de bomen die gekapt zijn en ze moeten passen bij de bodemgesteldheid van de plek. De bomen willen wij, waar mogelijk en afhankelijk van levertijden, zo veel mogelijk afnemen bij lokale kwekers;
  • De parkeerstrook langs het plantsoen blijft intact;
  • Bij de herinrichting is het belangrijk dat de cultuurhistorische waarden behouden blijven en waar mogelijk zelfs versterkt. In de bijlage onderaan deze pagina vind je meer informatie over de cultuurhistorische waarden.

Onderaan deze pagina vind je alle benodigde documenten.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen