Kunstwerk Offer van Isaac

Plan Breda 06-03-2024

Vele jaren stond het kunstwerk 'Offer van Isaac' van Menasche Kadishman op de Vlaszak in Breda. Door de herontwikkeling van dat gebied is een nieuwe locatie gezocht.

Iedereen kon tot en met 21 januari stemmen op een van de drie voorgestelde locaties: de Claudius Prinsenlaan, de Ruitersboslaan en de Emerparklaan. Met 214 van de in totaal uitgebrachte 403 stemmen kwam de Emerparklaan als winnaar uit de bus.

Over het kunstwerk

Kunstenaar Menashe Kadishman werkte zelf enige tijd als schaapsherder in IsraĆ«l. Veel van zijn werk is op die ervaring gebaseerd. Dit werk grijpt terug op een oud verhaal over offers. Abraham kreeg opdracht zijn zoon Isaac te offeren. Op het laatste moment weet een engel Abraham tegen te houden. Hij offert vervolgens een ram die in het struikgewas verstrikt was geraakt. Kunstwerken van Kadishman zijn over de hele wereld te vinden.  

Reden van herplaatsing 

Dit kunstwerk werd in 1986 aangekocht door het toenmalige Museum de Beyerd. In 1989 werd het geplaatst op de Vlaszak, waar het een vertrouwd stadsgezicht was.   

Na 37 jaar waren de balken, waarop het werk stond, doorgeroest en moest het werk gerestaureerd worden. Op deze plek keert het niet terug, want dit stadgedeelte wordt aangepast en op de plek waar het werk stond komt een fietspad.  

Wanneer herplaatst?

Het kunstwerk wordt naar verwachting over drie maanden naar de nieuwe locatie aan de Emerparklaan verplaatst. Iedereen bedankt voor het stemmen!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen