Aanleiding
Bij een ramp of crisis gebruikt de overheid het waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS), om inwoners te informeren. Beter bekend als luchtalarm. Dit systeem is op verschillende plekken in Nederland geplaatst op masten, waaronder in de gemeente Breda. Een van de locaties in Breda is het voormalige belastingkantoor aan de Gasthuisvelden. Door toekomstige ontwikkelingen in dit gebied is het noodzakelijk om de sirenemast te verplaatsen.
De aanwezigheid van dit systeem staat niet ter discussie. Het terugplaatsen van een sirenemast in dit gebied is belangrijk voor de veiligheid van inwoners. Als gemeente betrekken we u als belanghebbende graag bij de keuze van de nieuwe locatie.
Met dit plan informeert de gemeente Breda u over de voorgenomen verplaatsing. De nieuwe locatie zal zich in de directe omgeving van de huidige plek bevinden, zodat de sirene hetzelfde bereik behoudt.
Update 9 april 2025
Via een Breda Bericht hebben we belanghebbenden in de directe omgeving om een reactie gevraagd over de potentiële nieuwe locatie. Via PlanBreda konden bewoners tot 1 april een reactie geven op het plan. Alle reacties zijn anoniem verwerkt in een reactienota (zie bijlage). Het (ver)plaatsen van de WAS is vergunningsvrij, waardoor er geen bezwaarprocedure mogelijk is
Achtergrondinformatie WAS
Een WAS alarmeert u tijdens een ramp of crisis. De sirenes worden dan geactiveerd vanuit de regionale meldkamer. Als inwoner van Nederland wordt verwacht dat u bij het horen van de sirene naar binnen gaat, ramen en deuren sluit en de calamiteitenzender aanzet.
Theoretisch gezien is het geluid van de sirene buiten goed hoorbaar tot een afstand van ongeveer 900 meter. In de praktijk is het bereik afhankelijk van bijvoorbeeld bebouwing in de omgeving, de windrichting of omgevingsgeluiden. Daarom is het van belang dat er meerdere sirenemasten verspreid staan over de gemeente.
Elke eerste maandag van de maand om twaalf uur gaat de sirene af. Deze test duurt 86 seconden. De test wordt maandelijks uitgevoerd om na te gaan of de apparatuur nog werkt en om ervoor te zorgen dat inwoners het geluid herkennen wanneer het systeem daadwerkelijk wordt geactiveerd.
Uitfaseren WAS
Afgelopen jaar is er meerdere keren media-aandacht geweest voor het WAS, omdat er onderzoek werd gedaan naar de mogelijke afschaffing van het systeem. Tot nu toe is landelijk besloten het systeem te blijven gebruiken. Daarom blijft de verplaatsing van deze sirenemast noodzakelijk.
Voorgestelde maatregel
Één van de sirenemasten binnen de gemeente Breda staat op het voormalige belastingkantoor aan de Gasthuisvelden. Voorbereidend op de toekomstige sloop van dit gebouw is het van belang om de sirenemast te verplaatsen naar een nieuwe locatie. Gelet op de geluidspreiding over de gemeente is het van belang dat deze nieuwe locatie in de nabije omgeving is.
De gemeente heeft samen met haar partners onderzoek gedaan naar een geschikte nieuwe locatie. In samenwerking met het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en Siemens (verantwoordelijk voor de aansluiting van de paal) is ter plaatse een inspectie uitgevoerd om de technische mogelijkheden te beoordelen. Daarnaast is met de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) gekeken naar een optimale spreiding van de sirenemast in het gebied. Hier zijn twee mogelijke locaties uitgekomen, weergegeven in op Afbeelding 1.

Afbeelding 1. Indicatie nieuwe locaties WAS-paal en oude locatie huidige WAS-paal
Locatie/optie 1
Deze locatie bevindt zich op de middenberm tussen de rijbanen op de Gasthuisvelden net voor de brug. Bij de plaatsing van de sirenemast kan een duurzame keuze worden gemaakt. Deze locatie is geschikt voor een sirene op zonne-energie. Daarnaast maakt zonne-energie de sirenemast zelfvoorzienend, waardoor aansluiting op het stroomnet niet nodig is. Gelet op duurzaamheid heeft dit de voorkeur van de gemeente. Om de impact op het stadsbeeld te minimaliseren, wordt de mast uitgelijnd met de bestaande lantaarnpalen verderop in de straat.
Locatie/optie 2
Deze locatie bevindt zich op de berm tussen de rijweg en fietspad op de Gasthuisvelden net voor de brug. Op dit punt staat momenteel een verkeersmast met een elektronisch bord dat de beschikbare parkeerplaatsen weergeeft. Als deze locatie wordt gekozen, zal de bestaande verkeersmast worden vervangen door de sirenemast. Het elektronische bord kan, indien gewenst, aan de nieuwe paal worden bevestigd.
Participatie
U had tot dinsdag 1 april de kans om te reageren op het voorgenomen plan. Alle reacties zijn anoniem verwerkt in een reactienota (zie bijlage). Het (ver)plaatsen van de WAS is vergunningsvrij, waardoor er geen bezwaarprocedure mogelijk is.